Jelita naturalne i osłonki do wędlin

Jelita naturalne przypraw

  • Jelita naturalne wieprzowe
  • Jelita naturalne baranie cienkie
  • Jelita wołowe
  • Kątnice wieprzowe
  • Kątnice baranie
  • Żołądki wieprzowe
  • Pęcherze wieprzowe
jelita naturalne i osłonki do wędlin (1)
Lat na rynku
0 +
na podstawie 732 opinii
0 *
7

Jelita naturalne wieprzowe

Jelita wieprzowe cienkie stosuje się do produkcji kiełbas parzonych, suszonych, wędzonych przeznaczonych do gotowania, grillowania bądź też do bezpośredniego spożycia.

Jelita wieprzowe cienkie – kiełbaśnice oferujemy w sześciu rozmiarach:
fi 22-24, fi 24-26, fi 26-28, fi 28-30, fi 30-32, fi 32+

Jelita wieprzowe tubowane na paskach.

Jelita naturalne baranie cienkie

Jelita baranie należą do najdelikatniejszych jelit stosowanych do produkcji kiełbas wędzonych i parzonych, kabanosów, frankfurterek i parówek.

Jelita baranie oferujemy w następujących rozmiarach:
fi 18-20, fi 20-22, fi 22-24, fi 24+

W naszej ofercie posiadamy również jelita baranie tubowane na pasach

5_2
jelita-wolowe-proste-na-kiszke-ziemniaczana

Jelita naturalne wołowe

Jelita wołowe stosowane najczęściej do grubszych wyrobów: pasztetów, pieczeni, kiszek ziemniaczanych oraz kiełbas dojrzewających.

Jelita wołowe oferujemy w rozmiarze fi 45-50

Osłonki do wędlin

W naszej ofercie posiadamy szeroki wybór osłonek. Są to:

  • Osłonki poliamidowe jednowarstwowe nietermokurczliwe
  • Osłonki poliamidowe jednowarstwowe termokurczliwe
  • Barierowe, termokurczliwe osłonki poliamidowe do wędlin
  • Osłonki barierowe pięciowarstwowe termokurczliwe
  • Osłonki celulozowe „Nojax” TEEPAK
  • Osłonki kolagenowe „Devro”
  • Osłonki białkowe „Fabios”
  • Osłonki fibrusowe
  • Osłonki tekstylne
  • Folia kolagenowa
7c29db47e398a49e3a341712c5fad798
4cea17e904f6264c3b47052da282ff4c

Osłonki poliamidowe jednowarstwowe nie termokurczliwe

Osłonki poliamidowe jednowarstwowe nietermokurczliwe stosuje się przy produkcji niewędzonych kiełbas i wyrobów wędliniarskich, wyrobów garmażeryjnych i wyrobów z drobiu.

Na osłonkach poliamidowych możemy sporządzić specjalnie wybrany i zaprojektowany dla Państwa indywidualny nadruk.

Osłonki poliamidowe posiadamy w kalibrach: fi 40/63, fi50/78, fi73/115, fi 95/150

Osłonki poliamidowe jednowarstwowe termokurczliwe

Osłonki poliamidowe termokurczliwe posiadają zwiększoną barierowość na wodę w porównaniu z osłonkami nietermokurczliwymi, dzięki czemu wędliny nie marszczą się oraz dłużej zachowują świeży wygląd. Osłonki termokurczliwe idealnie sprawdzają się przy produkcji wyrobów z drobiu, wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych oraz szynek prasowanych w formach. Podczas procesu parzenia osłonki kurczą się do 15% wzdłuż i wszerz. Dzięki czemu kiełbasy są gładkie, nie marszczą się oraz zachowują dobry wygląd przez ok. 10 dni.

Na osłonkach poliamidowych termokurczliwych możemy sporządzić specjalnie wybrany i zaprojektowany dla Państwa indywidualny nadruk.

Posiadamy również w stałej sprzedaży osłonki ze standardowymi nadrukami np.: salceson, pasztet, metka cebulowa, mielonka, mortadela, szynka konserwowa etc.

Osłonki termokurczliwe posiadamy w kalibrach: fi 40/63, fi50/78, fi75/115, fi 95/150

952ad25f0050073befe25b30cb3ef56c
c0be2edefc3bff286cfddde93d674edc

Barierowe, termokurczliwe osłonki poliamidowe do wędlin

Barierowe, termokurczliwe osłonki poliamidowe do wędlin składają się z trzech warstw bądź pięciu warstw przy czym warstwą wewnętrzną jest poliamid jako tworzywo najbardziej kompatybilne do farszu mięsnego, dzięki temu zabezpieczone jest rozdzielanie się składników farszu pod osłonką. Stosuje się je min.: przy produkcji niewędzonych kiełbas, wyrobów wędliniarskich, wyrobów garmażeryjnych, szynek gotowanych, wyrobów z drobiu. Podczas procesu parzenia osłonki kurczą się do 15% wzdłuż i wszerz. Dzięki czemu kiełbasy są gładkie, nie marszczą się oraz zachowują dobry wygląd i termin przydatności do spożycia przez kilka tygodni. Dodatkowym atutem ich jest fakt, że dzięki zastosowaniu osłonek barierowych wędliny zachowują świeży aromat oraz nie przenikają do nich obce zapachy.

Dzięki zastosowaniu pięciu warstw barierowość osłonki na parę wodną i gazy jest bardzo duża co sprawia, że wędliny zachowują świeży aromat i dobry wygląd przez okres trzech miesięcy. Batony wędlin w tych osłonkach nie marszczą się są bardzo gładkie i równe. Wędliny w osłonkach pięciowarstwowych można poddawać obróbce cieplnej, gotowaniu oraz parzeniu. Podczas procesu parzenia osłonki kurczą się do 15% wzdłuż i wszerz. Stosuje się je min.: przy produkcji niewędzonych kiełbas, wyrobów wędliniarskich, szynek gotowanych oraz wyrobów z drobiu.

Na osłonkach barierowych możemy sporządzić specjalnie wybrany i zaprojektowany dla Państwa indywidualny nadruk.

Osłonki termokurczliwe posiadamy w kalibrach: fi 40/63, fi50/78, fi75/115, fi 95/150

Osłonki celulozowe "Nojax", „Teepak”

Osłonki celulozowe charakteryzują się dużą przepuszczalnością powietrza, dymu oraz pary wodnej. Nadają się do produkcji wędlin parzonych oraz wędzonych. Charakterystyką tych osłonek jest duża wytrzymałość oraz fakt, że nie wymagają moczenia przed użyciem.

Osłonki celulozowe posiadamy w kalibrze: fi 23.

biooslonki_m
devro clear

Osłonki kolagenowe "Devro"

Osłonki kolagenowe „Devro” stosowane są przy produkcji parówek, frankfurterek i kabanosów. Są marszczone i gotowe do natychmiastowego użycia – nie wymagają moczenia.

Osłonki jadalne kolagenowe charakteryzuje duża kruchość podczas konsumpcji oraz duża szybkość wchłaniania dymu wędzarniczego. Oferujemy je kolorach jasnym naturalnym oraz karmelowym.

Osłonki kolagenowe posiadamy w kalibrach: fi 19, fi 20, fi 21, fi 22.

Osłonki białkowe - produkowane przez "Fabios"

Osłonki białkowe wykonywane są z włókien kolagenowych pochodzących z dwoin bydlęcych, części skór bydlęcych otrzymanych w zakładach garbarskich w procesie dwojenia.

oslonka_na_kielbase_krakowska

Osłonki białkowe "Fabios" - FG, FGC, FGS

Wytwarzane są z wysokogatunkowego kolagenu. Doskonale sprawdzają się w procesie wędzenia. Są przepuszczalne dla powietrza, pary wodnej i dymu. Nadają wędlinom naturalny, apetyczny wygląd. Stosuje się do produkcji wędlin oraz wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzonych. Osłonki te mogą występować w następujących kolorach: naturalny, karmelowy, cebulowy, mahoniowy, łososiowy, śliwkowy.

Stosuje się je przy produkcji małych, średnich i dużych kiełbas oraz innych wyrobów wędliniarskich wędzonych oraz parzono – wędzonych.

Osłonki białkowe oferujemy w następujących kalibrach:
fi 40, fi 43, fi 45, fi 50, fi 55, fi 60, fi 65, fi 70, fi 75, fi 80, fi 100, fi 120

Na osłonkach białkowych możemy sporządzić specjalnie wybrany i zaprojektowany dla Państwa indywidualny nadruk.

Posiadamy również w stałej sprzedaży osłonki ze standardowymi nadrukami np.: krakowska, szynkowa, żywiecka, piwna.

Osłonki fibrusowe

Osłonki fibrusowe przeznaczona są do wyrobów parzonych oraz wędzonych.

Świetnie sprawdzą się również przy wyrobie salami oraz kiełbas długo dojrzewających.

Osłonki fibrusowe oferujemy w pociętych kawałkach, Związanych z jednej strony klipsem i pętelką wędliniarską.

3a5acddf0f5a56716a01342beafb830d

Osłonki tekstylne

Osłonka tekstylne kremowe służą do wyrobu wędlin nie wędzonych tj.: salcesony pasztety.
Dzięki mocnym szwom i wytrzymałemu materiałowi osłonka jest odporna na pęknięcia oraz daje wyrobom oczekiwany kształt.

Folie kolagenowe

Folie kolagenowe wykonane są z delikatnej masy kolagenowej. Stosuje się do produkcji wędlin takich jak np.: szynka, szynkówka, baleron, polędwica, wędzonki, wyroby w siatkach

Zalety foli kolagenowej:

  • umożliwiają łatwe zdejmowanie siatki z wyrobów bez utraty mięsa
  • równomiernie się wędzi i nadaje połysk wyrobom
  • ogranicza utratę soków z mięsa

Folie kolagenowe oferujemy w dwóch kolorach jasnym oraz karmelowym.
Występują w dwóch szerokościach: 400 mm oraz 480 mm.